Biometrik sistemler ihtiyaçlara teknolojinin daha çok cevap verebilmesi sebebiyle en çok kullanılan sistemlerden olmuştur. Birçok alanda kullanılan Biyometrik sistemler genelde kontrol sistemleri alanında başarıyla uygulanmaktadır. Biyometrik sistemler 3 safhadan oluşur; Kişi tanımlama, kişi doğrulama ve kişi onaylama. Biometrik sistemler şunlardır.

BİYOMETRİK YÜZ TANIMA SİSTEMİ

Kişinin yüz haritasını çıkaran bu sistem yüz tanıma algoritmasıyla kriptoladıktan sonra yüze bir ID numarası verir ve yüz tanıma cihazının hafızasına bu ID kaydedilir. Daha sonra biyometrik yüz tanıma sistemine yeniden okutulan bu yüz taranıp ID si belirlenir ve yüz tanıma makinesindeki kayıtlı ID lerle karşılaştırılır, ID bulunduktan sonra geçiş yetkisi verilir.

BİYOMETRİK PARMAK İZİ TANIMA SİSTEMİ

İnsanların parmak uçlarındaki parmak izleri insan biyometrisine uygun olarak ve benzersiz bir şekilde yaratılmıştır. Parmak izi girinti-çıkıntı ve dairesel şekillerden oluşup her insanın şahsına münhasırdır. Biyometrik Parmak izi tanıma cihazları, parmak izini yüksek çözünürlükte tarayarak ikilik sayı sistemine çevirir. Sonrasında Parmak izi okuyucu ondalık sayı sistemine çevrilip bir ID ile eşleştirilen parmak izi, parmak izi okuyucu cihazın hafızasına kaydedilir. Farklı zamanda parmak izi sistemine okutulan parmak izi yine aynı şekilde taranıp ID si belirlendikten sonra parmak izi sisteminin database inde olup olmadığı karşılaştırılır. Parmak izi sistemde yok ise geçiş reddedilir varsa geçiş yetkisi verilerek geçiş zamanıyla birlikte kişinin numarası parmak izi makinesine kaydedilir. Parmak izi programından bu geçişler bilgisayar ortamında takip edilebilir.

En yaygın olarak kullanılan biometrik tanıma sistemi yüz tanıma sistemi ve parmak izi sistemi olup diğer biyometrik sistemler; İris tanıma sistemi, ses tanıma sistemi, parmak damar izi tanıma sistemi